כשהוצאתי את הרישיון לרכב, אי שם בכיתה י"ב, אבא שלי לימד אותי החלפת פנצ'ר מעשית. כמו גם את שאר הילדים במשפחה, ללא הבדל דת, גזע ומין. הגיוני לא? מאז הזדמן לי, למרות שמעולם לא החזקתי רכב משלי, להחליף פנצ'ר בכוחות עצמי שלוש פעמים. הפעם הראשונה היתה באמצע הלילה בחושך כמעט מוחלט, ובכל הפעמים הגלגל הוחלף בהצלחה וללא בעיות מיוחדות. לכן כל-כך מרגיז ומקומם אותי טור הדעה התמוה של נחמיה שטרסלר שפורסם לאחרונה בעיתון הארץ, "למה אמשיך לעזור לנשים להחליף פנצ'ר". לא ברור לי מה בער בו בשטרסלר, שעיקר התמחותו בענייני כלכלה, לכתוב טור דעה כה מופרך ורחוק מהאמת. הדבר תמוה בעיני עד כי נראה לי שהטור נכתב בעיקר לשם הפרובוקציה והרייטינג.
על עקרון הפעולה של הג'ק ועל נפלאות המנוף
מטורו של שטרסלר משתמע, באופן מופרך לחלוטין, שעל מנת לשחרר את הברגים של הגלגל ולהרים רכב על ג'ק, יש להשתמש בכוח שהוא מעל לכוחה של אישה ממוצעת. ואני שואלת, מתי בפעם האחרונה החלפת פנצ'ר שטרסלר היקר? אולי הדבר התרחש בימי קדם, אז כידוע גברים חסונים היו משחררים את הברגים בעזרת השיניים. למרבה המזל, כיום בכל רכב ישנה ערכה שנועדה להחלפת פנצ'ר (זמן מצויין לוודא שגם ברכב בו אתן משתמשות יש את כל הדרוש, כולל גלגל רזרבי תקין). בערכה הנהדרת ישנו הג'ק המפורסם (מגבה בעברית), וכן מפתח לשחרור ברגים. שניהם, למרבה השמחה, תוכננו הנדסית כך שהכוח שיש להפעיל עליהם סביר בהחלט לכל אדם. הג'ק מתוכנן בעזרת עקרונות מכניים כך שאדם ממוצע יוכל להרים בקלות מכונית לשם ביצוע החלפת גלגל. מפתח הברגים הוא בעל ידית ארוכה וכך הכוח המופעל על הברגים הוא כוח של מנוף, כלומר, ככל שהזרוע יותר ארוכה, כך הכוח המופעל לשחרור הבורג, בהנתן אותו כוח שמופעל על ידי האדם, הוא גדול יותר.
שמונים שקלים הם פיצוי עלוב על דיכוי
באמת? חסכון של שמונים שקלים מול חברת הביטוח הוא סיבה מספיק טובה לקטלג את המגדר הנשי כולו כחסר יכולות טכניות? נו באמת. חברות הביטוח רוצות למכור, והן עלו פה על גימיק שהציעו להם במשרד פרסום. ה"הטבה" כביכול היא החלפת גלגל בחינם עבור נשים, בעוד שגברים מחויבים לשלם שמונים שקלים. חיובי לכאורה, אך בפועל משדר מסר מאוד בעייתי לנשים באשר הן. וגם לגברים. ואם אתה גבר שלא מסתדר עם החלפת גלגל? או לא רוצה להחליף, רוצה להזמין ניידת של שירות דרכים. גם לך מיד יתנדבו שטרסלרים לעזור? ספק גדול. ואני ממש לא נגד בקשת עזרה. יש מקרים שבהם רצוי ואפילו חובה לחכות לעזרה. יש מקומות בהם לצאת להחליף גלגל כרוך בסיכון חיים, וזה כמובן לא שווה את הפגישה שאת מאחרת אליה. בכביש 6 למשל יש שירות מיוחד להחלפת פנצ'ר, מפני שמדובר בכביש מהיר שמסכן את היוצאים מהרכב. אז אם אתן שם ונתקלתן בבעיה, אל תסכנו את עצמכן והתקשרו *6116, יבואו לעזור לכן.
למה נשים לא זקוקות לעזרה בהחלפת פנצ'ר
המשך טור הדעה הוא גיבוב של שטויות לא קשורות לנושא, על הבדלים בספורט בין גברים לנשים ועל חלוקת המטלות בבית. לא שווה את בזבוז הזמן שלי ושלכם. על כן החצי השני של הפוסט יוקדש להחלפת פנצ'ר מעשית. נשים וגברים יקרים. אם אתם נוהגים ברכב, ולא הזדמן לכם מעולם להחליף גלגל, תנו לעצמכם מתנה ותרגלו פעם אחת על יבש. כלומר, פנו חצי שעה מזמנכם לטובת החלפת גלגל בחניה של הבית, על מנת לרכוש את המיומנות. אם תעשו זאת בעצמכם מ-א' ועד ת', ברגע האמת המיומנות הזו תשרת אתכם היטב.
1. עצרו בצד הכביש
העצירה חייבת להיות במקום שלא חושף אתכן לפגיעה קטלנית ממכונית חולפת. אם אין מקום כזה, הדליקו אורות מהבהבים, לבשו אפוד זוהר, צאו במידת האפשר מהצד שליד הנהג, שימו משולש אזהרה אדום, על פי תקנות התעבורה: "70. (א) רכב שהיה הכרח לעצרו ולהשאירו עומד על פני הדרך, יציב נוהג הרכב משולש אזהרה כאמור בתקנה 367 שיהא נראה לעין נוהג רכב הבא מאחוריו ממרחק של 100 מטרים לפחות". התרחקו מהרכב והתקשרו לעזרה. במידה ויש מקום בטוח לעצור להחלפת גלגל שאינו על השול ואינו מסכן אתכן, עברו לסעיף הבא.
2. הוציאו את הגלגל הרזרבי
הגלגל הרזרבי נמצא בתא המטען, מתחת למשטח. שם גם נמצאת ערכת החלפת גלגל הכוללת ג'ק ומפתח ברגים. הוציאו את הגלגל הרזרבי ומקמו אותו כך שמחציתו יהיה מתחת לאוטו, בצד של הגלגל עם הפנצ'ר. המטרה היא שבמקרה שתהיה בעיה עם הג'ק בעת הרמת הרכב, הרכב לא יצנח לקרקע אלא יעצר בגלגל הרזרבי. חשוב לשים לב שבדר"כ הגלגל הרזרבי קטן ומצ'וקמק משמעותית ביחס לשאר גלגלי הרכב. לכן מיד בתום החלפת הגלגל יש לנסוע לאט ובזהירות לפנצ'ריה הקרובה ביותר על מנת לתקן את הפנצ'ר ולהחזיר את הגלגל המקורי.
3. החלפת פנצ'ר
הסירו את ה"צלחת" (הכיסוי על הגלגל שנקרא גם "טסה" בשפה עממית) במידה וקיימת. אפשר להעזר לשם כך במוט מתוך הערכה – מכניסים בין הצלחת ובין הצמיג, ו"חולצים" אותה החוצה. לפני הרמת הרכב על הג'ק, יש לשחרר את הברגים שמחזיקים את הגלגל. כאשר הרכב ניצב על הקרקע, יש התנגדות ("קונטרה") מהחיכוך בין הקרקע לצמיג כאשר מפעילים כוח על הברגים, וכך ניתן לשחרר אותם. השתמשו במפתח הברגים כך שהאחיזה שלכן בו תהיה כמה שיותר קרובה לקצה, כך שכוח המנוף שמופעל על הבורג יהיה מירבי. על מנת לשחרר את הבורג תוכלו לאחוז במפתח הברגים בשתי ידיים ולהשען עליו עם כובד משקלכן, כך שכוח השרירים שלכן יחד עם מסת הגוף והמנוף שהפעלתן ישחררו את הבורג. חיזרו על הפעולה עבור כל אחד מהברגים עד שיסתובב בחופשיות.
לאחר שהברגים משוחררים, הגיע העת להרים את הרכב בעזרת הג'ק. מקמו את הג'ק בסמוך לגלגל, כך שהמשטח העליון שלו יהיה מתחת לחלק מתכתי של הרכב. שימו לב שלרוב בחלק העליון של הג'ק יש מגרעת שמטרתה מיקום החלק המתכתי בתוכה, כך שהרכב לא יחליק מהג'ק. סובבו את הידית, שימו לב שהג'ק מתרומם בהדרגה. כשהוא נוגע בחלק התחתון של השילדה, וודאו שהוא ממוקם היטב והשילדה בתוך המגרעת. המשיכו לסובב את ידית הג'ק עד שהגלגל המפונצ'ר מסתובב בחופשיות.
כעת ניתן להבריג החוצה את כל הברגים ששוחררו קודם. רצוי להניח אותם במקום בו לא יעלמו (למשל בתוך ה"צלחת" של הגלגל), עם כל האדרנלין לא נרצה להשאר בלי הברגים.. כעת ניתן לשלוף החוצה את הגלגל. נחליף בין הרזרבי ששכב מתחת לרכב לגלגל שזה עתה הורדנו מהרכב. נשחיל את הגלגל הרזרבי למקום ונחזיר את הברגים למקומם. כעת נוריד בזהירות את הג'ק למטה עד שהגלגל נח שוב על הקרקע. נהדק את הברגים בעזרת מפתח הברגים, באופן דומה לצורה בה שחררנו אותם. נשים את הגלגל המפונצ'ר בתא המטען, וישר לפנצ'ריה הקרובה בנסיעה איטית.
להעביר בכוח זקנים את הכביש
מעניין אם מר שטרסלר, הנושק לשבעים, היה מעוניין שיאבחנו אותו כזקן נזקק ויעבירו אותו ללא בקשתו את הכביש. משפיל, מעליב, מקומם? מניחה שכן. אז אם לא ביקשו ממך עזרה בהחלפת פנצ'ר, אל תניח שזקוקים לעזרתך. הדבר נכון גם לכל מכווני הנסיעה ברוורס המתנדבים למיניהם, ועוד ידענים ומומחים מטעם עצמם בתחום הרכב. אפשר בהחלט להציע עזרה, תהיו מוכנים גם לקבל את התשובה "תודה, מסתדרת", בכבוד כפי שהייתם מגיבים לתשובתו של גבר.
אהבתן את הפוסט? עקבו אחרי בפייסבוק או הרשמו כאן ומבטיחה לעדכן אתכן בפוסטים חדשים:
*הפוסט נכתב בלשון נקבה אך מיועד לנשים, גברים ומגדרים אחרים בצורה שווה.