מוטיבציה

כמעט כל בית בישראל יסבול בשלב זה או אחר בחייו מקירות מתקלפים וידרוש תיקון שפכטל. לא בקיאה ברזי סטנדרט הבניה בישראל, אך מסקר קצר שערכתי במשך החיים בקרב מכרותי, מעטות הן אלו הנמנעות מהתענוג. קיר מתקלף נובע לרוב מרטיבות, ובמקרה זה הטיפול מתחלק לשניים: סיבה ותוצאה. הסיבות לרטיבות הן רבות ומגוונות. רטיבות עשויה להגרם כתוצאה מבעיות איטום, סתימות בניקוז, פיצוץ בצינור ועוד. לא תמיד ברורה הסיבה, ולכן גם הטיפול בה עשוי להיות מאתגר. התוצאה של הרטיבות היא בדרך כלל אחת: קירות מתקלפים ולחים. זו בעיה בעיקר אסטתית אך גם בריאותית, מכיוון שקירות רטובים או לחים עשויים לעודד הופעת עובש, אותו בהחלט לא בריא לנשום. בפוסט הזה אתאר כיצד לטפל בקיר מתקלף כתוצאה מרטיבות, את המקור לרטיבות עדיין תצטרכו למצוא על מנת שהתופעה לא תחזור על עצמה.

 

הכנה לתיקון בעזרת שפכטל

בטרם ניגש לתיקון בעזרת שפכטל, יש לוודא שהאזור יבש לחלוטין. כלומר, אם חורף עכשיו, חכו עם התיקון לקיץ. מה? עד הקיץ נשאר עם הכתם המבאס הזה? כן עד הקיץ, מכיוון שתיקון קיר רטוב או לח לא יחזיק ובכל מקרה תצטרכו לחזור על התיקון. יש גם אפשרות לזרז את יבוש האזור הרטוב בעזרת תנור / מאוורר, אך אם מדובר באזור קטן יחסית הקיץ הישראלי יעשה את שלו. בכל מקרה אם מדובר בתיקון גדול, ברוב המקרים שווה להפעיל את חברת הביטוח אם הבית מבוטח בביטוח מבנה, ולתת להם לשבור את הראש גם עם הסיבה לרטיבות וגם עם תוצאותיה.

 

כתם רטיבות בפינת החדר

כלי עבודה

כלי העבודה במקרה הזה הם בקטגוריית כלים שכדאי להחזיק בכל בית, כלומר, כאלו שנדרשים הרבה, זולים ותופסים מעט מקום.

כף שפכטל – משמשת למריחת חומר שפכטל (אחד המקרים הבודדים בהם הכלי העבודה והחומר נקראים באותו שם).

מברשת – משמשת הן למריחה של חומרים נוזליים שונים והן למריחת צבע.

 

מברשת צביעה, כף שפכטל צרה, כף שפכטל רחבה

חומרים

החומרים גם הם די זמינים ולא יקרים:
חומר יסוד שקוף – משמש להדבקת וחיזוק שכבות.

שפכטל – חומר משחתי המשמש לסתימת חורים והחלקת קירות.

צבע – השכבה הסופית בתיקון קיר.

 

שפכטל, יסוד שקוף, צבע (התמונה להדגמה בלבד ואין בה משום המלצה על חברה זו או אחרת)

עזרים מתכלים

נזדקק לספוג לצורך מריחת היסוד השקוף ולמניעת טפטופים, ולנייר לטש לצורך החלקת שכבת השפכטל.

 

ספוג, נייר לטש

שפכטל שלב 1: גירוד הקיר המתקלף

תחילה עלינו להפטר מכל החומר המתקלף. בעזרת כף שפכטל נגרד את כל האזור המתקלף שגרמה הרטיבות. יש להקפיד לא להשאיר אזורים רופפים שעשויים להתקלף לאחר גמר העבודה. עדיף לקלף קצת יותר מדי מאשר פחות מדי. נקלף את כל האזור עד שלא יהיו עוד חלקים המתקלפים במגע עם כף השפכטל. אם האזור הוא קל לגישה ואין מחסומים, רצןי להשתמש בכף שפכטל רחבה שתחסוך זמן עבודה מכיוון שהיא מכסה אזור גדול יותר בזמן הפעולה. במקרה שלא ניתן או לא נוח להשתמש בכף רחבה, ניתן להשתמש בכף שפכטל צרה יותר שמכסה פחות אזור בכל פעולה. שימו לב ששלב הגירוד הוא השלב המלכלך ביותר בעבודה, ולכן נדאג לפינוי האזור מבעוד מועד, ולכיסוי בסדין ישן של חפצים שלא ניתנים להזזה. כדאי לפרוש מתחת לאזור העבודה עיתונים או גליון נייר גדול, זה יקל על הנקיון בהמשך. לאחר שסיימנו רצוי לנקות את האזור המגורד מאבק בעזרת מברשת ולאחר מכן בעזרת מטלית לחה. ככל שהאזור נקי יותר, כך השכבות החדשות שניישם 'יתפסו' טוב יותר על פני השטח.

 

גירוד השכבות המתקלפות הוא השלב המלכלך ביותר בתהליך, לכן כדאי לפנות את האזור מבעוד מועד

 

שפכטל שלב 2: יסוד שקוף

לאחר שהאזור נקי משאריות, נרצה לחזק אותו מהתקלפות עתידית לפני שנתחיל בישום השכבות. לכן ראשית ניישם שכבה דקה של יסוד שקוף כדוגמת בונדול, שידביק ויחזק את הבסיס הקיים. אם מדובר בתקרה, כדאי להשתמש בספוג ולמרוח שכבה דקה של החומר על מנת להמנע מנזילות. רצוי להחזיק תמיד בהישג יד מטלית רטובה על מנת לנקות בעזרתה טיפות חומר או צבע שניתזו, ממש לאחר התזתן. זו הדרך הקלה והמהירה ביותר להמנע מלכלוך משטחים שאינם כלולים באזור העבודה. לאחר היבוש יהיה קשה הרבה יותר לנקות את הנתזים.

 

לאחר הגירוד השכבות הרופפות הוסרו ונחשפות השכבות היציבות של הקיר, עליהן מורחים יסוד שקוף

 

שפכטל שלב 3: שפכטל!

לאחר שהיסוד השקוף התייבש, ניתן למרוח שפכטל. השפכטל הוא חומר סמיך יחסית, שמטרתו למלא חורים ולהביא את הקיר למצב חלק על מנת שניתן יהיה לצבוע אותו. ישנם סוגים שונים של חומרים היכולים לשמש למטרה זו. חלקם מתאימים יותר למילוי חורים ושקעים עמוקים, וחלקם מתאימים יותר למקרה של קיר מתקלף ברמת פני השטח. אם השקע עמוק, נצטרך יותר משכבה אחת של החומר על מנת להגיע למצב של קיר חלק. את החומר מורחים בעזרת כף שפכטל בצורה אחידה עד כמה שאפשר.

 

כבר בשלב השפכטל הקיר נראה הרבה יותר טוב מכפי שנראה במצבו המתקלף

 

שפכטל שלב 4: שיוף

לאחר שהשפכטל התייבש, נשתמש בנייר לטש על מנת להחליק את הקיר בטרם נצבע אותו. אין שינוי משמעותי במראה הקיר מהשלב הקודם.

 

השיוף מכסה את אזור העבודה בשכבת אבק דקה

 

שפכטל שלב 5: יסוד שקוף

לאחר שהקיר שויף לשביעות רצוננו, ניתן לישם שכבה נוספת של יסוד שקוף על מנת לחזק את השכבות. נקפיד שהאזור נקי מאבק ולכלוך, אפשר בגמר השיוף לנגב עם מטלית לחה כדי להסיר את שאריות האבק.

 

שפכטל שלב 6: צבע

כעת הגענו לשלב הסופי והוא שלב הצביעה. במקרה של צבע לבן יש לנו יחסית חיים קלים. אם מדובר בגוון של צבע, כדאי לנסות לצבוע מעט באזור נסתר על מנת לוודא שהגוון שמשתמשים בו הוא אכן הגוון הנכון. לרוב דרושות לפחות שתי שכבות של צבע על מנת להגיע לכיסוי אחיד ויפה שמשתלב עם הקיר.

 

הקיר לאחר צביעה. לא ניתן לדעת שהיה פה פעם קיר מתקלף מרטיבות

אמצעי בטיחות בתיקון שפכטל

סולם – תיקון קילוף קיר היא בעקרון לא עבודה מסוכנת, הסכנה מגיעה בעיקרה ממיקום הקיר. אם מדובר על עבודה בגובה או במיקום מסוכן, נצטרך לדאוג שהעזרים שלנו יציבים ובטוחים. אם נעשה שימוש בסולם יש לוודא שהוא עומד בצורה יציבה. רצוי מאוד שיהיה אדם נוסף בסביבה בזמן ביצוע העבודה, על מנת שבמקרה של מעידה או נפילה לא נהיה לבד.

כפפות – תמיד בשימוש בחומרים רצוי להשתמש בכפפות. חומרי הבניה והצבעים, גם אם לא נורא רעילים, לא תורמים לבריאותנו כך שעדיף להמנע מחשיפה מיותרת אליהם. בנוסף ניקוי הגוף בגמר העבודה יהיה מינימלי, אז הרווחנו פעמיים.

 

כפפות רב פעמיות מהסוג הפשוט שמשמש גם לניקיון

מקסימום

סעיף המקסימום הוא סעיף קצר אך חשוב, ומטרתו הגלויה היא לבדוק: וואלה, מה יקרה אם התיקון לא יצליח? במקרה שלנו, כלום. הפסד מינימלי על החומרים אם בכלל. רוב הסיכויים שגם אם התוצאה הסופית היא לא קיר חלק ויפה כמו שרצינו, עדיין הקיר יראה הרבה (הרבה) יותר טוב מכפי שנראה במצבו המתקלף. כאשר מדובר בקיר לבן או בהיר, כבר בשלב השפכטל הקיר נראה כמעט מתוקן לגמרי, וזה שינוי ויזואלי משמעותי. אז מה כבר יקרה? מקסימום הבאנו את הקיר למצב הרבה יותר טוב, ונחליט בכל זאת לקלף קצת את השפכטל, לשייף ולצבוע מחדש. או לבקש עזרה. הנקודה היא שלמעשה לא נגרם נזק. בפן הסמוי, מגיע לעזרתנו סעיף המקסימום כדי להסיר התנגדויות וחששות ולהשקיט את הפחד שכרוך בלהעז ולעשות משהו שהוא לא באזור הנוחות בפעם הראשונה. בהצלחה 🙂

 

אהבתן את הפוסט? מוזמנות לעקוב אחרי בפייסבוק, באינסטגרם ובטלגרם, או להרשם כאן ומבטיחה לעדכן אתכן בפוסטים חדשים:

*הפוסט נכתב בלשון נקבה אך מיועד לנשים, גברים ומגדרים אחרים בצורה שווה.

2 Replies to “שפכטל”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.