זמן האיכות עם הילדות והילדים שהיה תחום לפני זמן הקורונה בעיקר לשעות אחה"צ, עבר למעשה ל..כל היום, וזו הזדמנות מצוינת לפתוח מעבדה ביתית. הזמנים המוזרים שפוקדים אותנו פותחים לנו פתח ללמידה והתפתחות, ולזריעת זרעים קטנים של סקרנות ותשוקה אמיתית לגילוי ולמידה, שעשויים להביא בבוא העת לצמיחת עץ גדול של דעת. אמרו חכמות וטובות לפני, שהחינוך הטוב ביותר הוא דוגמא אישית. אז מה יותר מלמד ומפתח לסקרנות, מאשר עריכת ניסוי מעבדה ביתי עם אמא או אבא?

 

מדענית בסביבה הביתית

הבית הוא מעבדה מושלמת לניסויים מגוונים, ולרבים מהם לא נדרשת הכנה רבה. גם את מרכיבי הניסוי נוכל למצוא לרוב בבית, או להשלים במאמץ קטן. המטבח מלא בחומרים שיסייעו לנו בניסויים כימיים. נוכל למצוא מראות, פנסים ולוחות שקופים שיעזרו לנו בניסויים פיזיקליים, וכן הלאה. לעיתים ניסוי מעניין הוא תצפית ותיעוד בלבד, למשל מעקב אחר צמיחה של פרח בגינה או בעציץ. מרגש במיוחד לעקוב אחר מחזור חיים שלם של צמח, כמו הרקפת. החל משלב הפקעת, דרך צמיחת העלים ולבסוף הפרח, קמילה וחוזר חלילה. רצוי וחשוב לתעד את התצפיות ביומן ניסוי (גם מחברת ישנה תעשה את העבודה), על מנת לגרות את הסקרנות ולעורר את מעורבות הנסיינית או הנסיין הצעירים. גם אם אין עדיין מיומנות כתיבה, ניתן לצייר או לסמן בסימנים מוסכמים מראש את תוצאות התצפית. רצוי לצרף ציורים או מזכרות אחרות מהתהליך, אפשר ליבש פרח ולצרף אותו לתיעוד.

 

רקפות במרפסת, הכי הרבה טבע שמתאפשר עכשיו

הערכות לניסוי

ימי הסגר הפוקדים אותנו מאלצים למצוא פעילות בתוך הבית. ילדות וילדים בגילאים בוגרים יכולים בהחלט להשתתף בבחירת הניסוי, בהכנות לקראתו ובארגון החומרים והתנאים הדרושים. תוכלו על הדרך לדאוג שזמן המסך המוקצב יושקע גם בחיפוש ניסויים מעניינים, החומרים הדרושים להם, ורכישת הרקע התאורטי הרלוונטי. כל ניסוי מוצלח מתחיל בהערכות נכונה. לא מובטחת הצלחה בניסוי, אך בדרך כלל מובטח כשלון אם ההערכות המוקדמת לא נעשית כראוי… כמו ביציאה לטיול (סליחה), הכיף וההתרגשות מתחילים כבר בשלב התכנון. לעיתים שלב זה אורך זמן רב יותר מהניסוי עצמו, ועצם התכנון תורם לחוויה המשמעותית. ובינינו, נראה שזמן פנוי הוא לא הבעיה כרגע.

 

ערכות ניסוי ומדעים

יש אפשרות לרכוש ערכת ניסוי מוכנה. היתרון בערכות אלו שהן מספקות חומרים בכמות מתאימה לניסוי, שיתכן והיה קושי מסוים להשיגם באופן עצמאי. כמו כן הן מספקות לרוב הסברים מדעיים רלוונטיים, כך שההכנה במקרה הזה מצידכם שואפת לאפס, כמובן מלבד רכישת הערכה. זה יכול להיות גם רעיון טוב למתנה לילדות וילדים בגילאים הרלוונטיים. אני לא סגורה כרגע מהו הסטטוס מבחינת דואר, משלוחים וכו', והדבר עשוי גם כמובן להשתנות על בסיס יומי. בכל אופן, כל עוד המשלוחים אפשריים, זהו כרגע ערוץ הגישה העיקרי לעולם הפיזי שבחוץ.

 

תכנון ובניית מערך ניסוי מעבדה

כאמור, כל ניסוי מעבדה מוצלח מתחיל בהערכות מקדימה נכונה ובתכנון מתאים. רצוי תמיד לשתף את הנסייניות והנסיינים בתכנון, כמובן בהתאם ליכולת. תכנון משותף גורם להגברת הציפייה והסקרנות, והעלאת רמת העניין והמעורבות, וכן מהווה פעילות בפני עצמה. כך שאפשר לדוגמא במהלך יום אחד לעסוק בתכנון הניסוי והכנת החומרים, וביום אחר לבצע את הניסוי עצמו. את התוצאות אפשר להכניס לטבלת אקסל במחשב, ובסיום הניסוי ליצור גרף מתאים. ישנם ניסויים שדורשים זמן המתנה על מנת לצפות בתוצאות, כך שניסוי מעבדה ביתי עשוי להימשך מספר ימים… ויש לנו פעילות!

 

 

ניסוי פולימרים
תכנון מקדים ומדידה ראשונה של ניסוי בפולימרים מתוך ערכת "המדען המטורף – המעבדה!" של ענבל ישראל

 

ציור סכימה של מערך ניסוי מעבדה

על מנת להערך נכון לניסוי מעבדה ו"לעלות" מבעוד מועד על בעיות אפשריות, מומלץ תמיד לצייר סכימה של הניסוי. ציור סכימה מתאים גם לבנות ובני גילאים שעדיין לא שולטים בקריאה ובכתיבה. למעשה כל מי שיש להם יכולת ציור בסיסית יכולים לצייר סכימה של מערך ניסוי. ה"יופי" לא חשוב, העיקר הוא שנבין מה עומד להתרחש בניסוי, כיצד ממוקמים החומרים, וכדומה. תכנון וחשיבה מראש על תרחישים שונים תורמת לתחושת האחריות ולעצמאות האישית, וכן גם להבנה שיש לנו השפעה על מה שמתרחש. אולי חשוב לכולנו במיוחד עכשיו, בתקופה כזו של אי-ודאות.

 

 

דוגמא לתכנון ניסוי במספר וריאציות. במקרה זה שני האלמנטים החיצוניים נשארים קבועים, והאלמנט הנבדק משתנה

 

ניסויי מעבדה כימיים

ניסוי היגיינה: בימים אלו שבהם סבון הוא חברנו הטוב ביותר, ואלקוג'ל עלה לרמת אל, אפשר לערוך בבית את הניסוי הבא: רחצו ידיים היטב במים וסבון, קחו פרוסת לחם (אפשר גם קצת ישנה) וחלקו אותה לארבעה חלקים שווים:

רבע ראשון: הכניסו לשקית סנדוויצ'ים ריקה ונקייה – זהו ניסוי הביקורת לנו.

רבע שני: תנו לילד/ה ששיחקו בבית ולא שטפו ידיים במשך מספר שעות לאחוז בפרוסה היטב, ואז הכניסו לשקית נוספת.

רבע שלישי: תנו לאותו ילד/ה לנקות ידיים בעזרת אלקוג'ל, ואז לאחוז בפרוסה והכניסו אותה לשקית השלישית.

רבע רביעי: תנו לילד/ה אחרים לשטוף ידיים במים בלבד, ליבש, ואז לאחוז בפרוסה ולהכניס אותה לשקית רביעית.

בימים הבאים, ערכו מעקב אחרי הפרוסות. מה קורה להן אחרי יום, יומיים, שלושה, וכן הלאה.. אפשר לנהל גם יומן מצולם. מה המסקנות מהניסוי?

הכנת עוגה: הכנת עוגה היא למעשה גם ניסוי כימי.אפשר להכין יחד עוגה פשוטה, ולשים לב להרכב החומרים. מה יש בחתיכת עוגה שאנו מכניסות ומכניסים לגוף?

ניסוי הקולה: נסו להניח חומר אורגני כלשהן בתוך כוס קולה. בחנו מה קורה עם החומר לאחר שעה, שעתיים, יממה…

 

ניסויי מעבדה בפולימרים

ערכת "המדען המטורף" של ענבל ישראל בנושא פולימרים, היא דוגמא מצויינת לערכה שמספקת חומרים מתאימים מסוג "אין בכל בית" לצד הסברים מקיפים. הנסיינית הצעירה היתה נלהבת מאוד לבצע את הניסויים השונים הכלולים בערכה, וממש ציפתה לזמנים בהם תוכל לבדוק את תוצאות הניסוי. הערכה המושקעת מגיעה עם כדורים מחומרים פולימריים בגדלים שונים, אבקות וחומרים נוספים, וכן מכילה חוברת צבעונית המציעה 14 ניסויים בליווי הסברים לביצוע כל ניסוי וכן הסבר לתופעה המדעית שעומדת מאחוריהם. הערכה מומלצת לגיוון הפעילות עם הילדים בבית, וכן כמתנת יום הולדת מקורית. ניתן להזמין דרך הלינק הזה. הנחה מיוחדת לקהל הטכנופילית של 20% בהכנסת הקוד: TFL2020 במהלך הקניה!

 

ניסוי בפולימרים המשלב אופטיקה מתוך ערכת "המדען המטורף – המעבדה!" של ענבל ישראל

ניסויי מעבדה אופטיים

ניסויים אופטיים הם כיפיים במיוחד (להורה) כי הם מאוד אלגנטיים, מרשימים, ולא משאירים אחריהם לכלוך. לצורך ניסוי אופטי נזדקק למקור אור כמו פנס או סמן לייזר (זהירות לא להאיר באזור העיניים), ונרצה לבחון את התנהגות האור בתנאים שונים. ניסוי אופטי מעניין שניתן לערוך בבית או במסגרת של גן או כיתה תוכלו למצוא בפוסט בנושא אופטיקה גאומטרית לילדים.

ניסוי נפיצה: תופעת הנפיצה מפזרת את האור לצבעיו השונים, על ידי שימוש במנסרה משולשת ששוברת את קרני האור. כל אורך גל נשבר בזווית מעט שונה, ולכן אנו נראה קשת של צבעים במקום כתם אור ממוקד. על מנת לבצע את הניסוי יש להשתמש בפנס בעל אלומה יחסית ממוקדת, ולהאיר בעזרתו בזווית על המנסרה ששוברת את האור.  יש להאיר דרך המנסרה על משטח לבן (למשל קיר), עד שנראה מספר צבעים. רקע מפורט על צבעי האור תוכלו למצוא בפוסט על הספקטרום האלקטרומגנטי.

אפשר לראות כאן הדגמה באנגלית של ניסוי נפיצה, יחד עם הסבר על חוק סנל שמתאר שבירה של אור.

 

 

ניסויי מעבדה לשינויי טמפרטורה

לא מזמן נשאלתי ע"י ילדה בכיתה א', מדוע משתמשים במעיל בחורף. אמרתי, שזה מפני שקר, הנה עכשיו למשל יש בחוץ שתים עשרה מעלות. "וזה קר?" שאלה, "ואפס מעלות, זה קר? ומה לגבי מאה מעלות?". השיחה הזו הביאה אותי לחשוב שמושגים כל כך ברורים ויום-יומיים בעולם הבוגרים, עשויים להיות מופשטים לגמרי עבור ילדות וילדים. אז מה יותר טוב מניסוי מעבדה ביתי על מנת להבהיר את התופעה?

הצעת הטכנופילית לניסוי ביתי:

הצטיידו במדחום פשוט. ניתן להשיג אחד כזה כאן. תכננו יחד עם הנסיינית או הנסיין רשימה של מגוון פריטים בסביבה הקרובה, בעלי טמפרטורה שונה. למשל: טמפ' בתוך המקרר, טמפ' של כוס הקפה של אמא בבוקר כשהיא הכינה אותה, וקצת לפני שהיא סיימה לשתות (רמז: אם זו אם לילדים קטנים, קפוא!), טמפ' במרפסת בבוקר, בצהריים, ובערב לפני השינה. וכן הלאה, לפי מה שמזמן הבית.

אפשר כעת לצייר גרף של טמפרטורה עולה בציר האנכי, ובציר האופקי למקם עליו את הפריטים השונים שנמדדו. כך תיווצר אצל הילדה או הילד קנה מידה להבדלי טמפרטורות בעולם שסובב אותנו.

 

ניסויי מעבדה בטבע

הטבע הוא כר פורה לניסויים ותצפיות. ניתן לעקוב אחר צמח שנשתול בעציץ או בגינה, להנביט יחד זרעים, או לערוך תצפיות על בעלי חיים שניתן לראות מהמרפסת. אפשר לנהל רישום: אלו בעלי חיים ניתן לראות מהמרפסת? באלו שעות הם מגיעים? מה מספרם? ניתן לסכם את התוצאות בטבלה ולראות לאחר שבוע בממוצע מהן השעות הפופולריות, מי החיה המככבת בהופעות, ומי החיה הכי נדירה.

 

 

יצירה בבוץ
ניסוי בטבע, לפני ההגבלות על התקהלות

 

זמנים מוזרים כך אומרים

קוראות וקוראים יקרות ויקרים, אנו נמצאים בתקופה מאתגרת לכולנו, אין בכך ספק. הפוסט הזה מרכז רעיונות ופעילויות שיוכלו מעט להקל ולמלא בתוכן את השהיה הארוכה בבתים. חשוב לזכור, שלא תמיד מתאפשר לעשות מה שתכננו, לא תמיד יש כוח או שיתוף פעולה. וזה בסדר! אבל כשכן מתאפשר, אולי תמצאו כאן פעילות נחמדה לשקוע בה. וכמובן, אשמח אם תשתפו אותנו בתגובות לפוסט בחוויות בהצעות נוספות.

 

אהבתן את הפוסט? מוזמנות לעקוב אחרי בפייסבוק, באינסטגרם ובטלגרם, או להרשם כאן ומבטיחה לעדכן אתכן בפוסטים חדשים:

*הפוסט נכתב בלשון נקבה אך מיועד לנשים, גברים ומגדרים אחרים בצורה שווה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.